Проект по програма„Иновации и конкурентноспособност“
< 1/1 >

Проект по програма„Иновации и конкурентноспособност“

1 март 2017

Модерна машина за рязане и лепене с ултразвук внедри в производството си фирма „Калинел“.

Машината произвежда по 6 завивки в минута, няма отпадък, гарантира качеството – точни размери и геометрия на завивката, дава много малко брак и не използва конец.

Нововъведението е част проект „Внедряване на иновации в производството на Калинел ЕООД“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“.

Целта е да се повиши конкурентността на „Калинел“ ЕООД на световния пазар, като се повиши иновационния и производствен капацитет на предприятието, чрез внедряване в производството на иновативна на световно ниво технология за производство на текстилни изделия с използване на ултразвук.

Общата стойност на проекта е 1 630 000, от които 692 750 лв европейско и 122 250 лв национално финансиране.

„Това е първият спечелен проект на „Калинел“ за 23-годишното му съществуване“ – каза Марин Радевски, собственик на предприятието, по време на пресконференция, която се състоя на 1-ви март.

Ръководител на проекта е инж. Николай Стоев, мениджър „Ефективност и управление на производствените процеси“ в „Калинел“.

За новата машина той сподели:

„Това е технология, ориентирана към запазване на природата – липса на отпадък, ниска консумация на ел. енергия. Намаляват се тежките ръчни операции, които са изморителни и бавни.

Как стигнахме до тук:

Започнахме работа по този проект през 2013 заедно с г-н Радевски. Машината е разработена по наша идея и е патентована в момента. Ние сме изобретателите и собствениците на полезния модел. Първата машина не беше сполучлива и не постигаше исканата от нас производителност. Новата разработка произвежда стабилно и работи при нас вече 2 години без сериозни проблеми. Производителността и е 6 завивки в минута.

При използването на тази технология може да се произвежда без допълнителни операции и човешка намеса след това. Новата машина, която още бъде доставена по проекта поставя дори етикетите на завивката и не се налагат последващи ръчни операции. Завивката изглежда много добре и е готова за пускане в продажба без допълнителни операции.

Конструкцията е усъвършенствана и осигурява работа без никакви вибрации, което е важно условие за качествена и точна работа.„

В момента в двете фабрики на фирмата, в Троян и в Червен бряг, работят около 1300 човека.

Всяка година производствената база се разширява с поне по едно хале, а през 2016 са построени две. До края на месец март ще заработи нов склад, който ще се обслужва само от един работник. Изгражда се и нова административна сграда в Червен бряг.

Фирма „Калинел“ отчита от продажби за 2016 г. в размер на 54 милиона евро. Инвестициите, които реализира, са на стойност 8 786 454 евро. От тях 2 639 289 за строителство, 5 084 132 за машини и оборудване, 1 063 033 за дълготрайни материални активи.

„Сигурен съм, че в Троян ние сме най-големия инвеститор. И през 2017 година инвестициите няма да са по-малко, но 90% от тях ще бъдат в Червен бряг“ – каза Марин Радевски.

Причината е, че там има повече работна ръка. Не е тайна, че във фабриката в Троян има приходящи 200 работници от още две общини – Априлци и Ловеч.

„Въпреки че има ръст на заплатата, (средната за работниците е над 800 лв) хората стават все по-малко“ – добави Радевски – „Може би причината е трисменният режим на работа, но това е единственият начин да се постигне рентабилност на машините, които се амортизират за около 40 месеца. Производителността на труда спада и затова, където можем обезпечаваме производствените процеси с машини. Нашата стратегия е да повишим квалификацията на персонала и да подобрим условията на труд“.

Интересно е, че до сега фабриките на „Калинел“ са използвали в производството си само синтетичен пълнеж. От догодина ще се работи и с пух и перушина, каквито са модерните изисквания на пазара.

По отношение на реализацията на продукцията стана ясно, че се изнасят между 50 и 70 тира месечно, като дела на „Икея“ като основен клиент се намалява, за сметка на други големи купувачи, като „МЕТРО“ и „Кауфланд“.

Реални конкуренти на „Калинел“ има в Естония и Полша.

„Конкуренти сме, но също и си помагаме. Уточнявам, че няма сключен картел между нас. Най-близък конкурент имаме в Прилеп, Македония, но ние сме по-напред от тях“ – каза Марин Радевски.

Пресконференцията, водена от инж. Николай Стойчев, бе първото събитие във връзка със стартиране изпълнението на проект „Внедряване на иновации в производството на Калинел ЕООД“.

Събитието уважиха медии от Троян, Ловеч и Червен бряг.

 

Други новини

 • „Калинел“ спечели европейски проект за 3.142 млн. лв.
  24 яну

  „Калинел“ спечели европейски проект за 3.142 млн. лв.

  Euroeuro2 КАЛИНЕЛ ЕООД изпълнява проект BG16RFOP002-3.002-0110-C01 "Повишаване енергийната ефективност в Калинел ЕООД" по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, процедура: BG16RFOP002-3.002 "Повишаване на енергийната ефективност в големи предприятия", на стойност: 3 142 001.00 лв., от които 1 335 350.42 лв. европейско и 235 650.08 лв. национално съфинансиране. Безвъзмездната помощ е 50% - 1 571 000.50 лв. Срокът на изпълнение на проекта е 18 месеца, от 28.12.2017 до 28.06.2019 г. Общата цел на проекта е  да се повиши конкурентоспособността на Калинел ЕООД, чрез оптимизиране на

 • Тръжна документация
  15 юни

  Тръжна документация

  Euro   euro2

  Тръжна документация във връзка с процедура „избор с публична покана“ с предмет “Закупуване на Машина за рязане и залепване на пухени завивки, панели за матраци и платове – надлъжно и напречно чрез ултразвук“

  Приложена документация : 

  Връзка към документа : Общи условия Връзка към документа : Технически спецификации Връзка към документа : Договор Връзка към документа : Декларация на кандидата Връзка към документа : Методика за оценка на оферта Връзка към

 • 5 млн. лева в производствената база в Червен бряг инвестира „Калинел“
  9 мар

  5 млн. лева в производствената база в Червен бряг инвестира „Калинел“

  Фирма "Калинел" насочва инвестициите си към Червен бряг, където приключва изграждането на нов склад, производствен цех и административна сграда. В Червен бряг е разположена втората фабрика на троянската фирма, производител на текстилни изделия за дома. Инвестициата в новата база е на стойност 5 млн. лева. Тя включва автоматириран склад и производствено звено с обща застроена площ от около 2000 кв. м. - Складът е предвиден за 9000 европалета и разполага с автоматизирана роботизирана система, управлявана само от 1 човек. - Производствената сграда, разположена на приблизително 1000 кв. м, ще бъде оборудвана с три нови поточни линии за производство на възглавници, като две от